voorbedenboek

Vóór de kerkdienst kunnen gemeenteleden hun gebedsintenties in het voorbedenboek achterin de kerk schrijven. Het boek (een soort schrift) is bijna vol, dus ik ging vandaag op zoek naar een nieuw blanco boek. Het liefst eentje met een omslag die duidelijk maakt dat het een voorbedenboek is. Ik vond:

Schermafbeelding 2015-08-25 om 18.19.41

 

 

 

 

 

 

Bijna gekocht. Totdat ik zag wat op de rug van het boek stond:

Schermafbeelding 2015-08-25 om 18.19.51

 

 

 

 

 

God is Sinterklaas niet!

Vurig Paasfeest

Vanavond (o.a.) Paasnachtdienst in het bejaardentehuis gehad.Schermafbeelding 2015-04-05 om 02.07.41

Door de rookontwikkeling van de Paaswake-kaarsjes begon het brandalarm te loeien. De helft van de bewoners greep naar hun gehoorapparaat: er ‘piepte’ wat …

Gedurende de 10 minuten van het alarm hebben we maar heel lang en hard Paasliederen gezongen. “Looft Hem met bazuingeschal” kreeg toen we een bijzondere betekenis!

ezeltje

Vanochtend was ik bij de kleuters in de klas om te vertellen over Pasen. Mijn verhaal begon bij Palmpasen, gister waren immers 75 leerlingen in de kerk met hun Palmpaasstok.

Ik: “Jezus ging op een ezeltje zitten om naar Jerusalem te gaan. En een héleboel mensen liepen achter het ezeltje aan.” Leerling: “Ik weet waarom de mensen erachteraan liepen!” Ik: “?” Leerling: “Want dat ezeltje poepte geld, dat heb ik zelf op de Efteling gezien!”

Schermafbeelding 2015-03-30 om 12.27.32

vergissinkje

Vanochtend in de kleuterklas:

Ik: “En als mensen dood gaan komen ze bij God in de hemel.”
Kleuter: “Mijn oma is dood.”
Ik: “Dan is ze bij God in de hemel.”

Andere kleuter: “Mijn opa is dood.”
Ik: “Dan is hij bij God in de hemel.”

Derde kleuter: “Mijn poes is dood.”
Ik: “Dan is die in de poezenhemel.”

Kleuter die tot dan toe stil was geweest: “Mijn pappa is dood.”
Leerkracht veert op en vraagt: “Maar wie bracht je vanochtend dan naar school?”
Diezelfde kleuter: “Pappa.” Meteen daarna, opgelucht: “Dan heb ik me een beetje vergist.”

Schermafbeelding 2015-02-03 om 15.04.21

 

Sint en Kerst

Schermafbeelding 2014-12-17 om 23.50.41Deze week bij de kleuters in de Julianaschool langs geweest om het kerstverhaal te vertellen.

De leerkracht -toen ik mijn toga aandeed-: “Hoe heet het kledingstuk dat dominee Benedikte nu aandoet?” Alle kleuters in koor: “Haar tabberd!”

De leerkracht -toen ik de stal van Bethlehem van Dick Bruna in elkaar knutselde-: “Hoe heet datgene dat dominee Benedikte nu opbouwt?” Alle kleuters in koor: “Het Pietenhuis!”

De leerkracht -toen ik de klas verliet-: “Wat zeggen we dan tegen dominee Benedikte?” Alle kleuters in koor: “Dag Sinterklaasje da-hag, da-hag …”

Luther & bluegrass

Gisteren in New York de Redeemer Presbytarian Church (van Tim Keller, auteur van Centrum-Kerk) bezocht. In de dienst werd “Een vaste burcht” van Luther gezongen. In het engels -uiteraard- maar met begeleiding van een bluegrassband.
Laat ik zeggen: bijzonder … :-). En heel snel door die hele burcht heen!

IMG_2501

wakker dier

Om het liturgieboekje voor een kerkdienst in het bejaardenhuis een beetje te verlevendigen zocht ik naar een plaatje. Het moest passen bij Lucas 8: 26-34. Het gaat daar over een man die bezeten is door demonen. Op bevel van Jezus verlaten de demonen de man en nemen bezit van varkens. Vervolgens storten die varkens zich van een heuvel af en verdrinken in een meer.
Ik ‘verdenk’ Stichting Wakker Dier van dit plaatje waar het beter met de varkens afloopt:Schermafbeelding 2014-06-24 om 15.09.07

Jezus in Hong Kong

De twaalf-jarige Jezus in de tempel. De tempel van Hong Kong dan.image

Blijf in zonneschijn geloven …

Ah …, een gemeentelid heeft een melodie geschreven met een op mij geïnspireerde tekst:

IMG_0150

Voor wie het ontcijferen van de tekst wat moeilijk is:

Schermafbeelding 2014-04-16 om 17.49.00

N.B. De laatste regel moet herhaald worden!

Goede Week

Zondag is het Palmpasen (met een ezel bij de kerk, ivm de intocht van Jezus in Jeruzalem op dit dier!) en daarna begint de Goede Week.

Schermafbeelding 2014-04-11 om 16.17.43

Ik verheug me echt op een goede week, want ik ga in maar liefst 10 (tien!) diensten voor. Op maandag en dinsdag in het Avondgebed, op donderdagochtend in twee Paasvieringen op de basisschool, donderdagavond in de Witte Donderdagviering, vrijdag in de indrukwekkende Goede Vrijdagdienst, zaterdagavond in een oecumenische dienst in het (van oorsprong katholieke) verzorgingstehuis, op Paaszondag uiteraard in de eredienst, op Paasmaandag in de oecumenische dienst en op de woensdag erna in de ziekenzalving voor de ouderen. Ik tel dan niet mee dat ik ook een lezing verzorg in de Paasnachtdienst bij ons in de kerk en dat ik Paaszondag bij zonsopkomst (06.30uur) op de plaatselijke begraafplaats ben om het Paasevangelie voor te lezen.

Als de Heer dan op Pasen is opgestaan mag de dominee even gaan liggen!

Schermafbeelding 2014-04-11 om 16.16.25