Protestantse Gemeente Bilthoven


Centrumkerk

De Centrumkerk (voorheen Julianakerk) staat in het hart van het dorp op loopafstand van het station aan de Julianalaan 42.


 • Koffieruimte

  Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een ruimte waar voorafgaand en na afloop van de dienst koffie gedronken kan worden en ruimte is voor ontmoeting. De koffieruimte is ook de centrale ruimte in de Centrumkerk. Wanneer men aan de zijkant de kerk binnengaat, komt men eerst in de hal met de garderobe, en vervolgens in de koffieruimte. Daar vandaan zijn de overige ruimtes te bereiken: de crèche, de keuken met daarachter de toiletten, de consistoriekamer, de jeugdruimte en door twee openslaande deuren de kerkzaal.


 • Consistoriekamer

  Vanuit de centrale koffieruimte is ook de consistoriekamer bereikbaar.

 • Orgel Centrumkerk

  Het orgel is een achtvoets-orgel, gebouwd door de fa. Gebr. Van Vulpen uit Utrecht. Het orgel stond origineel in de Noorderkerk en is daar gekomen in de plaats van het Van Vulpenorgel met vijf stemmen dat bij de bouw van de Noorderkerk werd geplaatst.
  De basis van het nieuwe orgel is het Prestant 8′ register.
  Na een actie voor fondswerving onder gemeenteleden en sponsors van buiten, kon in mei 2000 het orgel worden ingewijd; het had toen acht stemmen. Bij de bouw is rekening gehouden met uitbreiding tot 13 stemmen. Dank zij enkele zeer royale giften kon reeds in 2002 de voltooiing worden gerealiseerd. Op 20 september 2015 is het orgel verplaatst naar de Centrumkerk.

  Het orgel heeft de volgende registers:

  Hoofdwerk Borstwerk Pedaal
  Prestant 8′ Gedekt 8′ Subbas 16′
  Holpijp 8′ Spitsfluit 4′
  Octaaf 4′ Woudfluit 2′
  Quintfluit 3′ Cornet 3 sterk
  Octaaf 2′
  Sesquialter 2 sterk
  Mixtuur 2-3 sterk
  Dulciaan 8′

  Omvang manualen C-f”’
  Omvang pedaal C-d’

  Koppelingen:
  pedaal aan borstwerk
  pedaal aan hoofdwerk
  hoofdwerk aan borstwerk (gedeeld)


 • In 2014 en 2015 is de kerk verbouwd, op deze pagina zijn daarvan foto’s te vinden. Sinds 20 september 2015 is de hernieuwde Centrumkerk in gebruik voor alle activiteiten en kerkdiensten van de wijkgemeente Oost/West.